KDS/PDD/Bornavirus bij kleine kromsnavels

Alles over papegaaien en wat daarmee te maken heeft
Gebruikersavatar
Dorith
Bestuur SVP
Berichten: 4747
Lid geworden op: augustus 7, 2012, 6:56 pm

KDS/PDD/Bornavirus bij kleine kromsnavels

Bericht door Dorith »

Op allerlei forums wordt er druk gespeculeerd en doen allerlei ongefundeerde verhalen de ronde over het risico dat kleinere kromsnavels al dan niet lopen om ook ziek of drager te worden van die om zich heen grijpende ziekte KDS/PDD. Omdat SVP graag van de hoed en de rand weet en liever niet op speculaties en indianenverhalen ingaat, hebben we informatie ingewonnen bij prof dr dr Gerry Dorrestein, dé veterinair patholoog in Nederland die zich al jarenlang vrijwel uitsluitend met onderzoek naar deze ziekte bezig houdt.

Dorrestein gaf aan dat PDD/KDS bij kleinere kromsnavelsoorten als valk-, halsband-, goud-, alexander-, roodrugparkieten, pyrrhura's e.d ook voorkomt. Alleen bij agaporniden en grasparkieten is de ziekte nog niet aangetroffen, maar bij alle andere grotere parkieten wel degelijk. Valkparkieten worden zelfs als testvogels gebruikt bij het onderzoek naar KDS/PDD. Alleen worden deze kleinere vogels veel minder vaak aangeboden voor onderzoek dan grote papegaaien! Dus er is veel minder over bekend en minder onderzoek naar gedaan. Maar het onderzoek dát er is gedaan toont aan, dat het virus wel degelijk ook bij grotere parkieten/kleine papegaaien is aangetroffen. Er is dus - helaas ... - alle reden om ervan uit te gaan dat kleinere papegaaien en parkieten net zoveel risico lopen om ziek en/of drager te worden als grotere papegaaien.

Ook voor kleine vogels geldt dus dat testen op KDS/PDD van levensbelang is, omdat alleen dit helpt om de vicieuze cirkel van onderlinge besmetting te doorbreken. Stichting Vrolijke Papegaai adviseert dit dan ook met klem aan eigenaars van niet alleen grote, maar ook kleinere kromsnavels!
Papegaaiengedragsdeskundige

:amazone-papegaai-geel2 Jelle :dwergara Okkie :amazone-papegaai-geel Lorre :senegal Joep

opvang: : :grijze-roodstaart Jacco :kaketoe Riekie :grijze-roodstaart2 Kees :blauw-groen Pelle :grijze-roodstaart Sino

Jessica
Berichten: 223
Lid geworden op: mei 29, 2013, 2:15 pm

Re: KDS/PDD/Bornavirus bij kleine kromsnavels

Bericht door Jessica »

Na overleg met Dr Dorrestein en Hedwig van der Horst waren mijn vogels nog niet getest op PDD- KDS maar zou Gendika wel het bloed bewaren mocht de SVP andere ideeen hierover hebben.

Het standpunt van de SVP is strenger geworden, kan ik me ook in vinden, en dus besloten om dus ook de KDS test te laten uitvoeren.
Gendika heeft het bloed niet bewaard, heel vreemd eigenlijk, dus opnieuw naar Riel gereden om bloed af te nemen.

En ondanks dat ik veel info gezocht heb en overleg heb gehad met Dorrestein zelf, die dus eigenlijk twee verschillende verhalen verteld vandaag dik een uur met Hedwig er over gesproken. En zit nu thuis met gemengde gevoelens, waarvan ik me afvraag of ik dit wel of niet hier wil delen.
Heb besloten dit wel te doen, niet als aanval, maar om over na te denken. Ik kan het nooit zo goed verwoorden natuurlijk maar waag het erop.

Hedwig wilde eigenlijk mijn grasje niet prikken, omdat de risico's best groot zijn. De hoeveelheid bloed die nodig is komt overeen met 5 liter bloedverlies van de mens. Ze heeft minder bloed genomen, mocht dit niet genoeg zijn houdt het hele verhaal ook gewoon op, ga niet mijn vogel in gevaar brengen. Eigenlijk is het prikken al sneu genoeg.
Dit risico wist ik dus niet, als ik het van te voren had geweten was ik er niet eens aan begonnen. En het schuldgevoel knaagt flink aan me :(
Het is sowieso al een ielig beestje.

Daarnaast hebben we dus de manier van testen uitvoerig besproken.
Eliza testen zijn gewoon niet betrouwbaar. Er zou allang overgestapt moeten worden naar een DNA test, net zoals met de andere 3 bekende ziekten. DNA liegt niet, geeft geen vertekend beeld. Negatief is negatief, positief is positief.
De verentest in Engeland is dus wel degelijk betrouwbaarder, kost ook wat meer.

De test die er dus nu gebruikt wordt werkt hetzelfde als de test voor de ziekte van Lyme. Ik heb lyme en uit de eliza komt altijd een negatieve uitslag, bij een goede blot zijn er wat banden te vinden die te vaag zijn om een conclusie te trekken. Maar een DNA test op urine is 100% duidelijk dat de bacterie dus aanwezig is in mijn lijf. En nog steeds gebruiken bijna alle ziekenhuizen deze testen, zelfs mensen met een EM, hét bewijs van besmetting, krijgen geen antbiotica als de Eliza negatief uitvalt.

Een positieve vogel kan door bijvoorbeeld een bacteriele darminfectie negatief testen omdat er gekeken wordt naar een verschil in antistoffen.
En andersom is dus ook mogelijk.
Hedwig lijkt dus af te wijken in de mening over de testen. Toch heeft zij jaren meegewerkt aan de onderzoeken.
De kosten om andere manieren van onderzoek te doen zijn vrij hoog (de apparatuur dus), en nu is het steeds weer kassa, en na 3 maanden testen veel mensen gewoon weer. Toch een beetje de indruk dat economisch belang een zere grote rol speelt.
Dat de testen dus nog niet veel zeggen is iets waar je mensen mee tegen het zere been kan schoppen. Iets wat je natuurlijk ook niet wilt horen, want iedereen wil juist duidelijkheid.

En dan kom ik nu toch een beetje van een koude kermis thuis, met een dubbel gevoel. Want natuurlijk wil ik niet dat een gaai een risico loopt en deze vreselijke ziekte krijgt. Maar voel me enorm schuldig door het risico wat voornamelijk mijn grasje gelopen heeft. Wij willen heel graag adopteren maar het voelt alsof ik in mijn enthousiasme mijn eigen vogeltje behoorlijk 'mishandelt' heb en zijn belangen helemaal vergeten was.

Maar goed, het is gebeurd, donderdag zou de uitslag er moeten zijn. Hoop van harte dat het van mijn grasje toch genoeg bloed is, maar meer vond Hedwig niet verantwoord, zeker niet in zo'n korte tijd.
Nog even duidelijk, ik begrijp het standpunt hierin van de SVP heel goed, KDS moet aan alle kanten voorkomen worden, ben meer teleurgesteld in de waarde(loosheid) van de testen en het gevaar waar ik mijn kleine vriendje aan blootgesteld heb. En meneer dorrestein die aan SVP meldt beter wel te testen, en mij tot twee maal toe zegt dat dit absoluut niet hoeft.

Hennie
Berichten: 600
Lid geworden op: augustus 7, 2012, 7:05 pm

Re: KDS/PDD/Bornavirus bij kleine kromsnavels

Bericht door Hennie »

Hoi Jessica,

Ja onduidelijke of tegenstrijdige info is erg vervelend. Zoals je zelf al opmerkt moet de SVP een duidelijke lijn kiezen. Dat betekent voor de SVP dat alle vogels gewoon getest moeten zijn. Helaas is de test op KDS/PDD nog 'onbetrouwbaar'. We zullen allemaal blij zijn als dat veranderd. Een duidelijke ja of nee is veel fijner.
Toch vinden we, ondanks de relatieve onbetrouwbaarheid van de test, dat de vogels daarop getest moeten worden. We kiezen voor zoveel mogelijk zekerheid. Als de test veranderd, betrouwbaarder wordt, dan kiezen we daarvoor natuurlijk.
Overigens heb ik wel vaker gehoord dat bij grasjes bloed afgenomen is. Ik ben wel benieuwd of andere mensen die angst om bloed af te nemen bij een grasje herkennen. Voor de tests op KDS is heel weinig bloed nodig.

Sterkte ermee.

Groet,
Hennie
Afbeelding Harry Afbeelding Martje Afbeelding Rik Afbeelding Tutu Afbeelding Jebbe

Gebruikersavatar
jeroen234
Berichten: 388
Lid geworden op: april 9, 2013, 8:10 am

Re: KDS/PDD/Bornavirus bij kleine kromsnavels

Bericht door jeroen234 »

Kwekers hebben dit probleem ook een tijdje gehad
Voor gaaien van maar een paar gram is het veel bloed ondanks dat we spreken over 2 druppels ter grootte van een spelde knop
ze hebben dit opgelost door eerst te testen op pbfd chamilia en polyoma
En dan 2 weken later weer bloed aflaten nemen voor pdd
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 4 Beta
Afbeelding Snoopy Afbeelding Simba

Gebruikersavatar
jeroen234
Berichten: 388
Lid geworden op: april 9, 2013, 8:10 am

Re: KDS/PDD/Bornavirus bij kleine kromsnavels

Bericht door jeroen234 »

Gevaar zit hem in de paar artsen die bloed afnemen na de vogel onder narcose te hebben gebracht
Hoe kleiner de vogel hoe schadelijker dat gas is

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 4 Beta
Afbeelding Snoopy Afbeelding Simba

Gebruikersavatar
Dorith
Bestuur SVP
Berichten: 4747
Lid geworden op: augustus 7, 2012, 6:56 pm

Re: KDS/PDD/Bornavirus bij kleine kromsnavels

Bericht door Dorith »

Er worden weinig kleine vogels getest (kostenplaatje :( ), daarom is er ook nog minder over het risico van PDD bekend als bij grotere kromsnavels. En ook voor de wat grotere soorten is nog maar bar weinig bekend. Wel maakt het onderzoek de afgelopen 4 à 5 jaar veel vorderingen, heb ik begrepen. Maar de test staat nog steeds in discussie, omdat hij niet het virus aantoont, maar de anti-stoffen. Dus je weet dan eigenlijk alleen maar of de vogel er ooit mee in aanraking is geweest, niet of hij feitelijk ziek is. Maar we zullen het ermee moeten doen, beter is er (nog) niet. Al zijn er proefnemingen, in Duitsland, met een nieuwe test die dus wel het Bornavirus zelf aantoont. Dorrestein is daar ook nauw bij betrokken. Dus er zit vooruitgang in, maar nooit snel genoeg natuurlijk, als het om onze gaaien gaat!

Weet je al meer, Jessica, over je ukkies?
Papegaaiengedragsdeskundige

:amazone-papegaai-geel2 Jelle :dwergara Okkie :amazone-papegaai-geel Lorre :senegal Joep

opvang: : :grijze-roodstaart Jacco :kaketoe Riekie :grijze-roodstaart2 Kees :blauw-groen Pelle :grijze-roodstaart Sino

Jessica
Berichten: 223
Lid geworden op: mei 29, 2013, 2:15 pm

Re: KDS/PDD/Bornavirus bij kleine kromsnavels

Bericht door Jessica »

Dorith schreef: Weet je al meer, Jessica, over je ukkies?
Jaaaaaa, de uitslag is 0,00000000 dus negatief!!!! Pfff eerst het bloed niet bewaard door Gendika, toen bloed kwijt bij de post maar het is helemaal goed gekomen, net de mail van dorrestein binnen!
Krijg je hier eigenlijk ook zo'n mooi documentje van zoals bij Gendika?

Gebruikersavatar
Dorith
Bestuur SVP
Berichten: 4747
Lid geworden op: augustus 7, 2012, 6:56 pm

Re: KDS/PDD/Bornavirus bij kleine kromsnavels

Bericht door Dorith »

::012:: ::029:: Van harte gefeliciteerd! Gelukkig is het, na het nodige "gedoe", allemaal goed gekomen. Gelukkig maar!
Papegaaiengedragsdeskundige

:amazone-papegaai-geel2 Jelle :dwergara Okkie :amazone-papegaai-geel Lorre :senegal Joep

opvang: : :grijze-roodstaart Jacco :kaketoe Riekie :grijze-roodstaart2 Kees :blauw-groen Pelle :grijze-roodstaart Sino

Karlijn
Berichten: 1842
Lid geworden op: augustus 19, 2012, 8:58 am

Re: KDS/PDD/Bornavirus bij kleine kromsnavels

Bericht door Karlijn »

Gefeliciteerd!
:caique2 Luca :kaketoe Rico :amazone-papegaai-geel2 Bono :grijze-roodstaart2 Gijs
in herinnering mijn "Roze droom" :kaketoe-rose Ozzie

Jessica
Berichten: 223
Lid geworden op: mei 29, 2013, 2:15 pm

Re: KDS/PDD/Bornavirus bij kleine kromsnavels

Bericht door Jessica »

Bedankt!!! Ben ook helemaal blij! :D

Plaats reactie